Esclats d’un instant. Fons Art Diari Avui

Esclats d’un instant. Fons Art Diari Avui

ESCLATS D’UN INSTANT,  90’s

Fons d’art del Diari Avui. Aportació de les artistes.


02.03.24 – 02.02.25 Museu d’Art de Girona.

 

diari-avui-art-assumpcio-mateu

«La radiografia d’un instant, en femení

L’any 1975 es va iniciar el procés de creació del diari Avui, el primer diari en llengua catalana que es publicaria des de la Guerra Civil espanyola. Amb la finalitat d’incrementar el capital fundacional, l’empresa periodística Premsa Catalana, SA va fer una crida a artistes del país perquè donessin una obra seva. Van ser molts els que van respondre a la petició, compartint el clima d’entusiasme que generava una publicació en català i les infinites il·lusions que aquest fet despertava. Quan, per fi, l’any 1976 l’Avui sortia a la venda, s’havia aconseguit reunir una col·lecció de gairebé quatre-centes obres.

Tot aquest fons d’art, i el que es va incorporar l’any 1994 després d’una segona crida del diari, va ser adquirit per la Generalitat de Catalunya l’any 2011, quan l’empresa Premsa Catalana, SA va fer fallida i va ser dipositat al Museu d’Art de Girona. L’any 2019, el Museu va començar a indagar en aquest fons i va presentar una primera exposició dedicada a les diferents lectures que la varietat i la riquesa del conjunt poden generar. Aquesta segona exposició s’ha proposat des d’una mirada en clau de gènere.«

Extracte de l’article «Esclats d’un instant, 90’s. L’aportació de les artistes al Fons d’Art del diari Avui». Web del Museu d’Art de Girona.
Llegir article complert